Hovden - Turbading

Go to content

Hovden

Turplasser i Bodø 1

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Hovden er den lille toppen som ligger på Hovdenhalvøya. Rett utenfor halvøya er det en kjempefin tosidig strand. For å komme dit følger man vegbeskrivelsen til Auvika, og går videre derfra utover langs bergene. Først kommer man til Rørvika, derfra går man videre langs bergene og på delvis sti. Etterhvert kommer man til Trollvika, en super steinstrand. Derfra følger man dalen oppover til toppen, og kommer etterhvert til et lite tjern. Hold på venstresiden av dette, så følger man instinktivt sti og hyller ned til Hovdenstranden. Går man feil er det bare å gå opp igjen og prøve på nytt :-)

Området/fasiliteter: Hovden (de lokale kaller stranda for Høvden, Høvdstranda) så jeg første gang en maidag i 2009. Plutselig åpenbarte det seg en paradisisk tosidig strand der borte under meg. Denne dagen kom jeg meg imidlertid ikke ned til stranden, det var altfor høye stup. Ved neste tur kom jeg meg til slutt ned, etter noen mislykkede forsøk på noen berghyller. Hovden er sikkert velkjent for båtfolket i dette området, som garantert ser stranden da de kjører forbi. Siden det er et stykke og ulendt å gå kan jeg tenke meg at det er mest båtfolk som besøker denne stranden. Nede på stranden er det noen berg (Litlhovden og Hatten) som skjermer for midnattsolen, men man kan gå opp på Litlhovden om man vil se midnattsolen.

På turen til Hovden passerer man en fantastisk Steinstrand ved navn Trollvika, som de enda få som vet om sikkert har tatt med seg endel stein fra... Før denne stranden passerer man bl a Rørvika (Røyrvika), som også er en steinstrand, men når man kommer til Trollvika skjønner man at her er steinstranden med stor S. Den har utrolig mange fine steiner.

Hovden rundt er også et fint turforslag, det vil si at man går rundt hele halvøya. Det er mulig å starte fra p-plassen ved Mjelle eller ha dette som mål. Men vær forberedt på et ulendt terreng med dype kløfter som skjærer seg inn i terrenget. For de som er friske og spreke er det ikke noe problem, men dette er ikke en tur for de som har med barn (!).
På tur til Hovden passerer man et tjern som akkurat er djupt nok til at man kan bade i det. Tjernet ligger på berget like før man starter nedstigningen til Hovden. Jeg hadde meg et deilig og varmt bad her i slutten av juni et år. Fluene kom til da jeg kom opp av vannet, men slik er det ofte noen plasser på den tiden. Går man hele Hovden rundt er det flere fine plasser man kan stoppe eller bade.

Vannforhold: Kaldt sjøvann og varmt ferskvann. I slutten av juni 2009 målte jeg 11 grader på den sørvendte stranden, 13 grader på den nordvendte, og 21.4 grader i tjernet ovenfor stranden. Skikkelig varme sommerdager utpå sommeren blir det sikkert noe varmere, men ikke forvent over 15 grader.

Helhet: En fantastisk og lite besøkt plass, hvor man også passerer både Auvika og en fin steinstrand på turen dit. Lite barnevennlig for de som ikke kommer med båt. Merkelig at ikke denne halvøya er mer kjent.

Back to content