Brensla - Turbading

Gå til innhold

Brensla

Rana og Helgeland
TurkartGPS-spor
Del 1
Del 2 (bratt rute ned!)
Finn kart
Brensla er første grensefjell imellom Rana og Lurøy fra sør, med en høyde på 684 meter. De fleste har kanskje ikke tenkt på dette som et turmål i det hele tatt – siden de spissere tindene som Smaltinden og Tortenviktinden i området rundt heller får oppmerksomhet. Men et besøk opp på Brensla anbefales!

Det er mulig å gå opp vest for Grøvelåga / Grøveldalen ved Fv17. Herfra er det noe over 3 km opp til toppen av fjellet.

En annen mulighet er å gå en rundtur fra Sila. Da følger man vannkanten utover Silavågen. Det bratte flåget man har over seg heter Silavangen. Før man når Klubben dreier man opp ryggen og følger den i en nordøstlig retning. Her er det veldig greit å gå opp. Så velger man selv hvor langt ut mot kanten man vil holde både på tur opp og langs hele Brensla på de ulike platåene på kanten.

På det høyeste punkt er det en veldig liten varde, noe som vitner om at dette fjellet ikke er mye besøkt. Jeg syntes den var så liten at jeg gjorde den noe større.

Utsikten er flott mot Sila, Lovund, Træna, Nesna, Sjona og fjellområdet innenfor. Smaltinden, Tortenviktinden og de andre alpine toppene her er selvsagt også veldig fint i syne! Silatunnelen går for øvrig rett under det høyeste punktet av fjellet.

Etter veldig grei vandring bortover over høyde 674 (noe mer ulendt etter hvert) kan man bestemme om man vil gå ned til Sila eller ta de ca 180 høydemeterne opp på Smaltind. Ned mot Sila er det ganske bratt noen plasser, men i tørt vær går dette veldig greit. Vel nede i Sila er det flott å ta seg et bad i kulpen der!

Selv gikk jeg en rundtur fra Sila slik beskrevet. Det ble rast inkludert bading på kanten av Brensla ved ei lita tjønn med flott utsikt rett ned mot Sila. Så fortsatte jeg videre opp på Smaltinden, og gikk ned imellom Smaltinden og Breitinden mot Tverråga og ned til Sila. Imellom Smaltinden og Breitinden er det til tider veldig bratt, men så lenge det er tørt (obs, må være tørt og ikke noe snø igjen!) og man følger vegetasjonen på de bratteste plassene så går det bra for godt turvante folk å gå ned her.
Tilbake til innholdet