Drikkevann i Bodø - Turbading

Gå til innhold

Drikkevann i Bodø

Diverse

Heggmovatnet er nå Bodøs største drikkevannskilde. Det er et stort og dypt vann som ble tatt i bruk som drikkevannskilde til erstatning for en rekke av de mindre kildene. Kretjønna, Svartvatnet, Øvre Vollvatnet, Nedre Vollvatnet og Vågøyvatnet ble etter dette frigitt til vanlig bruk. Vatnvatnet ble frigitt i 2006.

Nedre Åselivatnet er inntak for Saltstraumen vannverk. Her tillates verken leirslaging eller bading.

Maritelva (som kommer ned fra Skauskardet) er i dag inntak for Skaug vannverk. De neste årene vil hele Nordsia ut til Skaug og muligens Mjelle bli tilkoblet byens hovedvannverk.

Svartvatnet (veldig vanlig navn) ved Fylkesvei 834, nedstrøms og nord for Steigtindvatnet, har inntak for Festvåg vannverk. Om man er på tur der, ser man at området har mange "drikkevann - no bathing, no litter" - skilt, noe som kanskje betyr at alle vannene der har restriksjoner. En høy pris å båndlegge så store områder for drikkevann til så lite folk! Likevel har jeg hørt rykter fra flere inkludert flere lokalfolk om at forbudet her ute kanskje ikke er verdens strengeste på veldig fine sommerdager.

Ytre Låtervatnet er i dag vannkilde for Låter vassverk på Kjerringøy. Kleivelva er Sør-Landegodes vannkilde.

Noe av informasjonen her er tatt fra boken "På tur i Bodø".

Det burde være selvsagt at man ikke (hverken seg selv eller hunden) skal bade i vann som er drikkevann. I de fleste tilfeller er det selvsagt også det. Men i tvilstilfeller som noen av vannene ved Festvåg langt unna inntaket til vannverket i Svartvatnet, og den utrolig flotte Åselidalen (bare man holder seg unna Nedre Åselivatnet) er et forbud rett og slett vanskelig å tenke for mye på når det er ekstra fine sommerdager.

Tilbake til innholdet