Hovden rundt - Turbading

Gå til innhold

Hovden rundt

Nordsia
Strender – både «vanlige» strender, tosidige strender og steinstrender! Hav. Sandbakker. Utsikt. Fint vær eller dårlig vær. Kløfter. Selve Lyset!

Dette er en ekstra flott rundtur i et fantastisk landskap!

Hovden er en fantastisk halvøy som ligger nord for Bodø. Den består av «fjellene» Hovden og Ytterheia, med sine høyder på 136 og 147 moh, og utallige kløfter, strender og sandbakker... Lengden på turen, inkludert en tur ned til Hovdenstranda og en tur ut på Litlhovden, er like over 9 km.

Utgangspunkt for turen er parkeringsplassene på Futskardet eller på Mjelle. Siden du uansett skal gå en rundtur, som følger veien i underkant av èn km, velger du helt selv hvor du vil begynne og i hvilken retning du vil gå. Selv bruker jeg å parkere på Futskardet og gå med klokka. Denne retningen er best om du vil ha med deg kveldssolen sist på turen. Følg Fv834 18,8 km fra Rønvikkrysset. Ta av mot Mjelle og kjør Mjelleveien i 1,9 km til parkeringsplassen i Futskardet.

Gå veien tilbake ned til svingen, og ta av stien som starter der (det er også noen parkeringsplasser i svingen, med begrenset plass). Etter rundt 20 minutter kommer du til Auvika, en stor og flott sandstrand. Passèr stranda, og følg stien videre utover på bergene. Ved Rørvika (Røyrvika) er det fint å ta en liten stopp. Fortsett langs berg og over steiner videre. Etter hvert kommer du til Trollvika, en fantastisk flott steinstrand. Selv om flere plasser på denne rundturen har fine steiner, er dette selve steinstranden med stor S. Her skal det godt gjøres at du ikke finner en stein du liker. Derfra følger du Hovdneset oppover til i underkant av 100 høydemeter, og kommer etterhvert til et lite tjern. Hold på venstresiden av dette, så følger du instinktivt sti og hyller ned til Hovdenstranda (også kalt for Høvden / Høvdstranda blant de lokale). Hele sundet heter Hovdsundet. Går du feil er det bare å gå opp igjen og prøve på nytt :-) Denne tosidige stranda har det siste tiåret blitt stadig (og stadig!) mere kjent. Ovenfor stranden er det noen berg (Litlhovden og Hatten) som skjermer for midnattssolen, men du kan gå opp på Litlhovden om du vil se midnattssolen fra dette området.

Når du er ferdig på stranda og er kommet opp til tjernet igjen må du velge veien videre selv. Her finnes det ingen klare stier videre før etter at du har passert Hesttangskjeret. Se på kartet som er vedlagt siden her for en alternativ rute. Gps-sporet er også fint å ha på en turkartapp på mobilen! Generelt er det lurt å komme seg ned mot sjøen på nordsiden av halvøya, siden de dypeste kløftene går på tvers inne på øya. Da følger du sjøsiden videre blant viker, berg, sandbakker og masse strender. Noen plasser må du gå litt inn og så ut igjen til sjøen for å komme deg videre. I hele dette området er kveldssola ekstra fin! Midnattssola er også mulig å se fra hele nordsiden av øya. Her kan du stå og se på alle som er på tur mot Mjellestranda, mens du selv sannsynligvis går for deg selv uten andre turgåere i syne… Ved Saltvika må du et godt stykke opp for å komme deg opp på «hyllestien». Etter denne er det pga økt trafikk blitt etablert en synlig sti videre ned mot tettstedet Mjelle. Herfra følger du veg tilbake til utgangspunktet. Det er flere aktuelle badeplasser og soleplasser underveis - se i galleriet! WOW! Tilogmed et hjertesteinlager.

Merk at området midt på halvøya er «pepret» med dype kløfter, slik at dette ikke er en tur for de som ikke er turvante. Her må du gjerne småklatre flere plasser, og selv finne din veg. Vær forsiktig! Så dette er ikke en barnevennlig tur heller. Likevel går det greit for de fleste i god form å gå denne turen. Belønnelsen er en fantastisk rundtur i et veldig flott landskap! Navnet Melgrova tyder jo på sand hvit som mel, fordelt i bakker…

Vil du telte er det Auvika og Saltvika som er de mest aktuelle plassene. Merk at det er veldig begrenset med drikkevann i området, slik at dette må du ha med deg selv. Det er dog noen mindre bekker noen plasser, som muligens til nød kan brukes.

Området passer ellers perfekt for de som driver på med kajakk!

Sjøvannet i området her er kjent for å holde en «stabil kald» temperatur til og med på varme dager. I slutten av juni 2009 målte jeg 11 grader på den sørvendte stranden på Hovdenstranda, 13 grader på den nordvendte, og 21.4 grader i tjernet ovenfor stranden. Tjernet er dog grunt og ikke særlig egnet til å bade i.

Skikkelig varme sommerdager utpå sommeren blir sjøvannet noe varmere enn 11 grader, men ikke forvent over 15 grader. Likevel har jeg faktisk opplevd i nærheten av 20 grader i sjøvannet! Da stemte alt - både været og ‘timingen’ i forhold til flo og fjære! En utrolig opplevelse!! Nesten det samme skjedde en gang til - sommeren 2023!

Hovdenstranda så jeg selv første gang en maidag i 2009, under uttesting av halvøya. Plutselig åpenbarte det seg en paradisisk tosidig strand der borte under meg. Denne dagen kom jeg meg imidlertid ikke ned til stranden, det var altfor høye stup. Ved neste tur kom jeg meg til slutt ned, etter noen mislykkede forsøk på noen berghyller. Og etter hvert fant jeg flere plasser i området…. Dette var før Hovden ble kjent slik den har blitt de siste årene i sosiale media osv.


God tur!
Tilbake til innholdet