Selforslia med Skarvatnet - Turbading

Gå til innhold

Selforslia med Skarvatnet

Rana og Helgeland

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Den beste plassen å parkere om man kommer med bil er øverst i Skogveien. For å komme dit tar man av til høyre i første kryss forbi den nå nedlagte kiosken på Selfors (mot Ytteren). Her er det ihvertfall plass til ti biler. Det går en skogsvei oppover i lia herfra. En alternativ plass å parkere er forøvrig ved Bimbo vegkro og gå oppover Brennslettveien inntil man kommer til en veg opp lia.

Området/fasiliteter: Selforslia er lia ovenfor Selfors. Den blir også kalt Selfors utmark. Selv om grunneiere sier Selforslia visstnok bare er en liten bit ved noen stup som nesten ikke er brukt, kaller nesten alle som bruker plassen den for Selforslia samlet.  

Den første plassen man kommer til heter Varmosletta. Her er det satt ut bord og benker, så Varmosletta er ganske mye brukt til grilling om somrene. Den har vært et samlingssted for ungdommer gjennom mange generasjoner. Herfra er det flere forskjellige muligheter videre. Selforslia er frodig og kjent for et yrende fugleliv. Jeg har også hørt rykter om at det skal finnes hoggorm i Selforslia, men aldri sett noen beviser for det. På Selfors er det jo en veg som heter Ormenggata, noe som tyder på at ormer ikke er noe nytt her..?

Skarvatnet (Skardvatnet) og Gregersletta (Selforsfjellet)

Man går over Varmosletta og finner en sti rett fram. Stien er ganske bratt i starten, men etterhvert blir det flatere. Dette er den gamle Allfarveien som før i tiden ble brukt av folk som kom ned og opp Dunderlandsdalen for å slippe unna de uveisomme liene langs Ranelva fra Jamtlia til Åenget. Her kommer man til en sti som kommer inn fra høyre, og går over Skardet under Hestfloget til Gregersletta. Man skal imidlertid følge stien rett frem, så kommer man til Skarvatnet (på noen kart er det også kalt Skardvatnet). Fra parkeringsplassen i Skogveien tar det ca 40 minutter ved jevn gange. Her er det blant annet satt opp en fin gapahuk. Odds Gapahuk heter den. Om somrene er vannet varmt i forhold til andre plasser i Rana, så det passer fint til bading. Faren min (som vokste opp på Selfors) sier at de på finværsdager alltid brukte å gå opp til Skarvatnet og bade. Jeg badet her i midten av august 2007, og vannet var deilig. I midten av august 2008 var temperaturen litt skuffende (16 grader), men vannet deilig likevel. Jeg svømte over til den andre siden, hvor det såvidt gikk an å hoppe ut i vannet fra kanten. Området rundt Skarvannet bruker å ha mye blåbær og noen plasser multer fra ca begynnelsen av august.

Stien videre går rundt vatnet, hvis man følger den kommer man etterhvert til Gregersletta. Det er en slette med flere navn, noen plasser heter det bare Selforsfjellet der. Der er det fin utsikt over til Gruben, Hammeren og til Mo og Ranfjorden. Herfra går det to stier videre. En går over et stup (Skaret) hvor folk med høydeskrekk kanskje bør holde seg unna. Men Erling (som har litt høydeskrekk) klarte fint å gå over der. Går man over Skaret kommer man etterhvert inn på stien man fulgte opp fra Varmosletta, og kan følge den ned. Andre veien går også nedover til Varmosletta, men her gjennom Ranas eneste "regnskog". En spesiell skogbit i forhold til resten av naturen i området. Om man vil gå motsatt vei fra starten av turen tar man bare til høyre fra Varmosletta, og går via Gregersletta til Skarvatnet.

Storhaugen og Risfjellet (ny-linken og gammel-linken)

Tar man skogsveien videre oppover (til venstre) fra Varmosletta får man mange muligheter, det er mye stier her. Like etter at man passerer Kvernbekken etter den femte svingen opp lia, renner ei klar og kald vannkilde ut av bakken like til høyre for stien. Selv i lange tørkeperioder er det veldig godt kildevann her, perfekt for tørste turgåere. Lengre oppover i lia man kommer, jo bedre blir utsikten over Gruben, Selfors og Mo. Ved å følge skogsveien ca 30-40 minutter fra Varmosletta kommer man til en hytte med mast (ny-linken) hvor veien slutter. Her heter det Storhaugen (også kalt Storhågen). På veggen her er det ei postkasse hvor man kan skrive inn navnet sitt. Det henger også ei postkasse med navnebok i en gapahuk 2/3 av turen dit. Det er Selfors Ungdomslag som har lagt ut disse bøkene som turgåere/trimmere kan skrive seg inn i. Videre til Risfjellet er det ganske greit å finne fram, særlig på vinteren. Om sommeren følger man stien videre fra hytten på Storhaugen. Stien blir imidlertid veldig svak og forsvinner etterhvert, men likevel finner man fram til Risfjellet relativt lett. Det er forøvrig enda ei trimpostkasse ved gammel-linken (hytte med ei mast på Risfjellet). Men pass på for strømgjerdet! Jeg kom borti det selv og fikk et lite støt da jeg var der sommeren 2003. Risfjellet er 510 meter over havet, og har fin utsikt over bl a Mo sentrum og utover Ranfjorden.

Andre navn på plasser i Selforslia: Jo Pennelsahelleren, Marasletta, Munnerstølia, Innerfjellet, Kvitbergan, Hestfloget, Soplimkråga, Daumannsberget, Brennvinshølet og Lomtjønna bare for å nevne noen. Eller hva med Oterbekkmyra og Oterbekken, er det her Erling sin forkjærlighet for ordet Oter kommer fra? Boken "Dine nære turstier : på stille turer i ditt nærmiljø" har en interessant artikkel om stedsnavn i Selforslia og flere turforslag i dette området (og resten av Mo). Litt av informasjonen på denne siden er tatt derfra. Historien om Hansvolltjønna er jo ganske interessant. Den skal visstnok ha fått navnet sitt etter en ung gjetergutt som het Hans, som en dag fant ut at han skulle bade i denne tjønna. Der druknet han (tjønna er visstnok omgitt av synkemyr). I kirkeboken er imidlertid ingen gutt nevnt druknet i Selfors utmark, så det er mer sannsynlig at navnet er etter Hans Svendsen, som hadde utengslått oppe i lia i gamle dager. Sagnet om gjetergutten har visstnok ført til at ingen tør bade i tjernet - noe som heller ikke er tilrådelig. Myrtjern er jo heller sjelden noe bra å bade i.

Vannforhold: Ikke altfor mange vann som passer til bading i Selforslia, men Skarvatnet anbefales. Lomtjønna og Storflogdalsvatnet er andre muligheter som jeg ikke har sjekket ut enda. Muligheter for behagelig vann utpå sommeren i Skarvatnet.

Helhet: Selforslia er et fint turmål for hele Rana, ikke bare de som bor på Selfors.Tilbake til innholdet