Sila i Lurøy kommune - Turbading

Gå til innhold

Sila i Lurøy kommune

Rana og Helgeland

Oppdatert tekst kommer i 2021


Man følger Fv12 vestover fra Mo, og tar av Fv17 nordover etter Utskarpen. Fra Utskarpen er det litt over 20 km til Sila. Rett etter at man kommer ut av Silatunnelen er man i Sila.

Sila ligger like utenfor Rana kommune, innenfor Lurøy kommune. Navnet kommer fra Silavågen, som er den ganske korte fjorden som kommer inn her. Fastboende er det ikke mange av her, men det er rundt 30 hytter i området - de fleste fra etter 1990.

Sila blir brukt mye av klatrere til buldring og har tidligere blitt kalt for 'buldremekka i nord'. Det er mange fine berg og steiner som kan brukes til det her. Det skal være rundt 320 buldreproblemer i Sila! Disse er også omtalt i en egen klatrebok for Helgeland.

Bademuligheter er det både i havet og i kulpen i Sila. Ved en av parkeringsplassene i Sila ligger det en sandstrand hvor vanntemperaturen fra juli og utover faktisk kan bli veldig bra. Det er veldig langgrunt her slik at det er best for voksne å bade ved flo sjø. Det er litt tang på bunnen, men man finner lett passasjer utenom. Stranda er ganske mye brukt på finværsdager. Det er også en båtbrygge (kun sommerstid) borte ved tunnelen hvor det er mulig å hoppe ut i havet.


Kulpen er endel kaldere, men er fin å ta seg en dukkert og svømme litt rundt i. Den ligger ovenfor brua, man går oppover berget langs Hønåga fra parkeringsplassen ved brua. Man kan godt bade i Silavatnet også, men her er det ekstremt langgrunt fra den lettest tilgjengelige siden.


Ved Silavatnet kan man leie seg båt i noen av husene langs veien oppover dit og dra ut og fiske. Det er også fint å dra ut på sjøen og fiske, men da må man ha egen båt tilgjengelig.

De siste årene har både lokalbefolkningen og hytte-eiere gjort en stor jobb med merking av turstier i Sila. Til glede for alle turgåere! Silarunden har sitt eget skilt, og er en flott runde. Det er laget til to flotte bålplasser med benker.


Det går merkede trasèer både til Hatten og Smaltind. Hyttefeltene er blitt koblet til disse stiene med egenmerkede ruter. For å hindre 500 meters gange (særlig farlig med barn) langs Fv17 er det også laget til en egen trasè fra hyttefeltet og rett ned til stranden.


Vanntemperaturer: August 2006 var det 18,5 grader langt ute i vannet ved marabakken, noe som betyr over 20 ved land. August 2008 var det 16 grader i Silavatnet. I juli 2014 nådde Silavatnet det som sannsynligvis er makstemperaturen her: 19,6 grader. Kulpen hadde da 18 grader. For varmere vann anbefales heller Tortenkøta-området på andre siden av Silatunnelen.

Tilbake til innholdet