Festvågområdet - Turbading

Gå til innhold

Festvågområdet

Nordsia

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Man kjører Rv834 nordover fra Bodø. Før man kommer til Festvåg er det flere aktuelle stoppeplasser langs veien. En grei rute for å gå oppover til Langvatnet og Mjellevatnet er parkeringsplassen like etter Skarrvatnet. Vil man gå på Steigtindsiden av vegen er det flere aktuelle parkeringsplasser.

Området/fasiliteter: Helt siden vi tok noen turorienteringsposter et av de første årene etter at jeg flyttet til Bodø har dette området vært en plass jeg liker. Særlig i juni liker jeg å gå i dette området - med nyutsprunget løv på trærne. Mjellevatnet er litt spesielt, med en bratt og markant fjellside på ene langsiden. Mjellevatnet, Nonsvatnet, Svartvatnet, Langvatnet, Skarrvatnet, Nordlivatnet, Møllevatnet og Steigtindvatnet er navnet på de fleste vannene i dette området. Strinnan kalles elveområdet mellom Steigtindvatnet og Nordlivatnet på noen kart, mens det kalles Småvatnan og Husvatnet på andre kart. Svartvatnet like ved riksvei 834, nedstrøms og nord for Steigtindvatnet, har inntak for Festvåg vannverk, noe som betyr at det ikke er lovlig å bade der.


I området står det "bading forbudt"-skilt mange plasser, så de fleste vannene har begrenset bruk. Det er en utrolig stor ulempe å legge beslag på så mange vann for et vannverk som gir vann til så få husstander! Så det er liten tvil om at det ble gjort en veldig klønete planleggingsjobb da dette vannverket ble bygget i sin tid. Hvis f eks inntaket heller hadde blitt bygget i Mjellevatnet eller Nonsvatnet kunne resten av vannene blitt brukt til bading.


Jeg har imidlertid hørt rykter fra mange (inkludert lokalbefolkningen flere ganger) om at dette forbudet ikke tas noe alvorlig på fine sommerdager, da lokalbefolkningen og hyttebefolkningen ofte tar med seg barna og bader i vannene.

Hvis man starter ved parkeringsplassen ved Skarrvatnet kommer man raskt til en navnløs tjønn. Passende navn her kan være f eks Svingvatnet eller Brattbakktjønna. På vegsiden av denne er det noen hoppeplasser. Fortsetter man videre kommer man ganske raskt til Langvatnet, som er et koselig lite vann ikke så langt unna veien.  Her er det en hoppeplass på 2-3 meters høyde, og vanntemperaturen kommer raskt opp mot eller over 20 grader finværsperioder.


Fortsetter man oppover fjellet over Mjeldvassheia er det to navnløse vann oppi der, på 316 moh og 410 moh. Passende navn til disse kan være Danmarksvatnet (elva heter Danmarkselva) og Storgrova. Danmarksvatnet har en fin odde hvor man kan raste eller svømme. Merk at det er noe ulendt for å komme fram til disse vannene.

Fortsetter man ikke oppover fjellet er Mjellevatnet det neste vannet man kommer til etter Langvatnet. Det er et fint beliggende vann under et markant stup. Følger man stien på bysiden av vannet kommer man ut til en veldig fin odde hvor folk iblant bruker å stå og fiske. Fortsetter man stien på andre siden av vannet kommer man etterhvert til en hytte. Vannskillet går her, slik at vannene på andre siden er "lovlige".

Neste vann, Nonsvatnet, er dog ikke særlig aktuelt for bading, der er det for mye myr og siv. Går man litt videre kommer man til Nøkktjønna, hvor det er plassert ut et benkebord og en trimbok. Her er det fint å stoppe for å svømme. Selv om tjønna er ganske grunn er dybden akkurat nok til å svømme. Dette betyr også at den på fine dager holder god temperatur. Herfra går det sti/kjerreveg ned mot Festvåg. Husvatnet, som ligger lenger ned mot Festvåg, ser ikke særlig aktuelt ut for bading eller som turmål.

På den andre siden av Fylkesvegen fra Skarrvatnet er det flere store vann, bl a det svære Steigtindvatnet. Elveområdet nedenfor blir kalt for Småvatnan og Husvatnet, navn som altså går igjen i området. Nordlivatnet og Svartvatnet er de neste vannene nedover her. Sommeren 2009 gikk jeg meg en tur til Steigtindvatnet. Det var en periode med mye sol, men lufttemperaturen var ikke av de høyeste pga nordavind. Steigtindvatnet holdt 15 grader, nedover Strinnan varierte temperaturen mellom 17-18,6 grader, i Nordlivatnet var det 16,4 mens det i Langvatnet var 17 grader.

Nordlivatnet har en fin stein hvor det på vannsiden er skjermet for innsyn. Både omgivelsene og rent og behagelig vann er perfekte her! På sørsiden av vannet er det flere potensielle hoppeplasser med veldig stor høyde.

Fra det aller meste av dette området har man utsikt til den karakteristiske Steigtind. Det er sikkert noen bademuligheter i havet ved Festvåg i tillegg, men dette er ikke undersøkt. Storelva har jeg også hørt kan brukes til bading.

Når det er fine skøyteforhold er det veldig flott å ta seg en skøytetur fra Svartvatnet og via elv og flere vann opp til Steigtindvatnet.

Tilbake til innholdet