Kart-tips - Turbading

Turbading - Magiske turplasser i nord
Go to content

Main menu:

Kart-tips

Diverse

Når det gjelder kart på internett har jeg en forkjærlighet for å kunne laste ned kart som pdf for å ha dem enkelt tilgjengelig til senere bruk. Da skriver jeg de i tillegg ut med farge og bruker de på turen. Jeg overfører også alle disse kartene til mobilen, slik at jeg har de der i tilfelle det skjer noe med utskriftene.

Jeg har ellers kj
øpt alle turkart som finnes tilgjengelig fysisk, men da lastet ned områder innen disse kartene som pdf fra disse karttjenestene. Her er en liten uhøytydelig test av noen av disse tjenestene og hvordan de framsto i mars 2014. Det har sikkert kommet mange endringer i etterkant.


Det kan være lurt å ta et internettsøk på "Hele Norge rett i lomma" - da har man mulighet til å få hele Norge på mobilen sin med offlinekart med gps. Dette fungerer fint for meg, og er en flott tjeneste som alle bør ha! I tillegg har jeg appen Mytrails, hvor jeg laster ned detaljerte kart på forhånd, kan ta opp gps av turene mine osv. Kartene som er lastet ned på forhånd gir en veldig god og "smooth" følelse når man zoomer seg rundt på kartet. Norgeskart har de samme kartene, men denne appen har vært litt ustabil.

2014:
Før i tiden har jeg likt Norgeskart sine kart best. Der har jeg kunnet laste ned de områdene jeg vil ha utsnitt av som pdf.

Norgeskart har kommet med en ny versjon av siden, som ikke ser ut til å ha denne pdf-muligheten. Den gamle tjenesten er dog enda tilgjengelig. På Norgeskart er det mulig å zoome veldig langt inn. Mange stier er med da, nesten like mange som på inatur. På nye Norgeskart er det dårlig sammenheng mellom området man ser på og som kommer som selve utskriften. Det er heller ikke lenger mulig å endre dette i utskriftsvinduet.

Skal man bruke Gamle Norgeskart bør man ha avkrysset for topografisk rasterkart. Heller ikke på gamle Norgeskart samsvarer utskriftsvinduet nøyaktig med det man har valgt på forhånd. Men her kan man ordne dette, selv om det går litt tregt når man må laste inn nytt utsnitt hele tiden. Man kan skrive på navn og notater på kartet, målestokken kan være med osv. Man kan velge stående eller liggende format både i A4 og A3 (!), 72, 96, 150 eller 300 dpi og om eksportformatet skal være pdf eller jpg. 300 dpi har det siste året ikke virket, men 150 dpi er uansett mye bedre kvalitet enn man får på de andre tjenestene. Gamle Norgeskart har flere muligheter man ikke har på de nyeste tjenestene, inkludert nye Norgeskart.

Inatur har gode kart tilgjengelig, selv om de sliter en del med kvaliteten. Hvis man zoomer inn maksimalt har kartene på inatur flere stier enn andre kart, og er veldig fine å bruke. Man har dessverre ikke mulighet til å laste ned kartene fra inatur, men man kan skrive ut kart som nesten fyller et helt A4-ark. Kvaliteten er dog ikke like bra på kartene og utskriftene som på f eks Norgeskart. Inatur er ellers en veldig bra side med mange hytter tilgjengelig for leie, fiskekort man kan kjøpe osv.

På GodTur sin tjeneste kan man lagre kartene sine som pdf, noe som er bra. Mulighetene for å zoome inn er imidlertid ikke helt på topp, noe som gjør at kartene blir noe mer uklare enn f eks kartene fra Ut.no. Kvaliteten er likevel akseptabel. En kjempefin funksjon er det at man i kartene kan få informasjon om soloppgang og solnedgang med mørketidspunkt, og søke på alle årets datoer! Denne funksjonen anbefales for de som planlegger turer med når det blir mørkt osv.

GodTur sliter stort med zoomehjulet, ved at man totalt blir kastet ut av kartet (får opp hele Norge) hvis man kommer borti hjulet på musen.

På ut.no blir kartene fine når de er skrevet ut og utnytter arket godt. Området man vil skrive ut forandrer seg iblant noe fra når man trykker skriv ut, men når man blir vant til dette er det ikke noe problem. Man velger mellom ‘kart’ og ‘papirkart’. Papirkart synes jeg gir finest kart. «Kart» inneholder ikke opplysninger om hvor høyt vann ligger f eks. Det er ikke mulig å laste ned valgt utsnitt som pdf, så dette må eventuelt gjøres selv, etter at man har skrevet ut kartene.

Lommekjent er en annen tjeneste hvor det er lagt inn ganske mange turer. Kartene på Lommekjent følger de enkelte turene.

Zoomhjulet (å zoome inn og ut av kartene med datamusen) er et problem på de fleste av tjenestene.

Finn kart har jeg erfart ofte har de beste flyfotobildene over områdene. Der fungerer faktisk zoomehjulet i tillegg! Finn kart er den siden jeg bruker for å lete etter f eks strender. I tillegg finnes det diverse lokale friluftskart rundt omkring, bl a Salten friluftskart og turkart Helgeland. Salten friluftskart ser ut til å ha veldig gode muligheter til å tilpasse kartutskriftene, men kartene er rett og slett ikke gode nok i konkurranse mot de andre tjenestene. Turkart Helgeland sitt kart virket ikke under testperioden.


Konklusjonen er at den perfekte karttjenesten finnes ikke.

Gamle Norgeskart er enda langt over de andre når det gjelder valgmuligeter og kvalitet og er en klar vinner, selv om arbeidet pga treghet på siden ofte går noe tregt. Nye Norgeskart anbefales ikke pr nå. GodTur er en flott tjeneste med muligheter for soloppgang/solnedgang/dagslysinformasjon. Ut.no og inatur er også fine tjenester, hvor særlig Ut da har gode kart.

Dette var bare en rask rapport over tilstanden i mars 2014. Sannsynligvis vil kartene komme i nye og enda bedre utgaver i årene framover.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu