Heggmotind - Turbading

Gå til innhold

Heggmotind

Heggmoen og Tverlandet
Tur til Bodømarkas høyeste punkt!

Høyde: 798 moh, med ca 760 meters stigning. Startpunkt ligger på ca 40 moh.

Lengde tur/retur: Ca 7 km.

Tidsbruk: 2 timer og oppover

Vanskelighetsgrad: Medium

Parkering: Ved rundkjøringen øst for Tverlandsbrua følger man skilt mot Hopen og Vatnet. Like etter at man har passert brua over Hestsundet inne i Hopen tar man til høyre oppover Vatnveien. Parkering er på sletta på høyden imellom Innervatnet og Heggmoen, 8,7 – 9,5 kilometer fra Tverlandsbrua. På denne sletta er det ingen ordentlig store parkeringsplasser, men flere mindre.

Rutebeskrivelse: I svingen før man kjører ned mot Heggmoen starter det en markant sti opp mot venstre. Denne følges igjennom lett furuskog som etter hvert går over til berg. På 180 moh kommer man inn i Sjunkhatten nasjonalpark. Man følger fjellet oppover i en nord - og noen ganger nordøstlig - retning. Man kan selv velge hvilken side av bekkefaret man vil gå, men det mest naturlige er kanskje å følge den tydeligste stien. De siste 100 høydemeterne går rett mot øst. I skaret der man snur rett øst (høyre) er det en vannpytt. Også de siste høydemeterne er greie å gå opp, selv om de er litt brattere enn resten av trasèen.

Det er ellers flere andre stier i området som det er mulig å gå opp til Heggmotind fra.

Utsikt: Ekstra flott utsikt til fjellverdenen i de indre delene av Sjunkhatten nasjonalpark. Vatnvatnet, Heggmoen, Sørfjorden, Vestfjorden, Kjerringøy og Mjønestindan er andre plasser man har god utsikt til.

Annet: Mange vet ikke at Heggmotind teller som en del av Bodømarka – men den er faktisk Bodømarkas høyeste punkt. Dog ligger fjellet helt ute på grensen av ytterste del av Bodømarka.

Oppe på toppen er det to store varder. Ingen av disse er faktisk inne i selve trekanten på kart, men de er ikke langt unna. Det er påbegynt en steinmur som vindskjerm på toppen, men denne er ikke like god som vindmurene på f eks Kvalhornet eller Skatuva enda. Dette kreves nok noen ordentlig engasjerte "vindmurbyggere" for å få til.

En av Bodøområdets ordentlige langturer går via Heggmotind. Da går man videre langs «Bodøs Besseggen» - som ryggen videre mot Dalfjellet er kalt av noen – og etter hvert helt til Breiviktind. Tur/retur er dette en tur på 22 km og 2300 høydemeter!

Heggmotind er også en del brukt som toppturmål på ski, som det nærmeste «ordentlige» alternativet fra byen for frikjørere på ski.

Det er flott å avslutte turen med et bad fra bergene ved Innervatnet, like ved brua imellom Innervatnet og Vatnvatnet (dette sundet heter i likhet med sundet nede i Hopen også Hestsundet).
Tilbake til innholdet