Ausvika, Lilleausa og Gravenbukta - Turbading

Go to content

Main menu:

Ausvika, Lilleausa og Gravenbukta

Turplasser i Bodø 1

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Bra tilgjengelighet med stor parkeringsplass og ganske kort veg til stranden. God sti/veg som passer for barnevogner fram til Ausvika. Man kan også starte fra campingplassen ved Løp og følge en sti derfra. Denne passer ikke for barnevogner.

Området/fasiliteter: Ausvika er et fint tilrettegjort område med noen benker, bord og sitteplasser. Stranden er sørvendt i en vik (Storausa) mot Landegodefjorden. Den er langgrunn og barnevennlig. Det er totalt ca 60 dekar med strandsletter. Området er kjent for en spesielt rik flora. Det er mange stier i området. Blant annet kan man gå opp på den lille toppen Geitnakken, hvor det er fin utsikt over området og mot Geitvågen lenger ut. Går man mot byen går det en fin sti til Løp. Her passerer man da to andre strender, en ganske stor og en liten. Den minste, som ligger nærmest Ausvika, er en anonym og interessant liten strand uten et offisielt navn. Man må ta en liten avstikker fra stien for å komme dit. Et naturlig navn på denne stranden synes jeg bør være Lilleausa. Nabostranden Ausvika kalles på kart for Storausa, som er en nesten helt lik "aus", bare større. Neste strand er på størrelse med Storausa. Også den er uten et offisielt navn. I Avisa Nordland foreslo en journalist sommeren 2011 å kalle denne ukjente stranden for Gravenbukta, noe jeg synes er et bra og originalt (den første plassen som heter det i hele landet) navn. Hos en barnehage i Bodø kaller de stranden for "Hemmeligstranden".

Vannforhold: Siden dette er sjø er området rundt Ausvika et "typisk" tilfelle med kald sjø i nord. Vannet kan imidlertid bli noe varmere inni vika Storausa enn andre sjøplasser i området. Jeg målte det til 16 grader en sommerdag i slutten av juni 2009. Ellers er det nok ganske sjelden at det blir over 13 grader.

Helhet: Ausvika er en fin plass som er perfekt å dra til en hverdag etter jobben hvor man ofte ikke har tid til lengre turer med familien. Fin plass for å grille og hvis barna vil ha andre barn å leke med. Det er vanligvis mye folk her. Vil man ikke ha så mange folk rundt seg kan man dra til Lilleausa eller Gravenbukta.

Back to content | Back to main menu