Skogsveger og kjerreveger i Bodøområdet - Turbading

Gå til innhold

Skogsveger og kjerreveger i Bodøområdet

Diverse
Bodø og Bodø-området har et bra utvalg av skogsveger og kjerreveger. Man tenker kanskje ikke så ofte over disse vegene, men en oversikt viser at det faktisk er et bra utvalg av dem.
Slike veger defineres her som veger som ikke er åpne for allmenn motorisert trafikk, men som holder en slik standard at man kan sykle på dem med hybridsykkel eller gå tur med barnevogn med gode hjul. Typiske hytteveger er ikke mye inkludert, selv om noen av vegene selvsagt også brukes av folk som har fritidsboliger. Asfalterte sykkelveger er heller ikke inkludert.
 
Moloen er byens mest sentrumsnære slik type veg. Her er det veldig mange som går tur, slik at de som sykler her må være ekstra påpasselig. Den småbratte bomveien opp til Linken i Rønvik er en fin og kort tur der. Fra Rønvikfjellet ved parkeringsplassen går det hytteveg av god standard et bra stykke oppover og også en «avstikker» langs Svartvatnet.

Bodøsjøen elvepark med kyststien er en flott sti fra Maskinisten og helt til sjøen – litt trang noen plasser, men den passer likevel fint å sykle på. Den er for tiden «kuttet i to» pga vegarbeider, men vil bli mye bedre når vegarbeidene er ferdige.

Ved Maskinisten er det et stort utvalg av slike veger. Skiløypene er oppgradert slik at de flere plasser holder sykkelstandard. Vegen opp til Keiservarden holder bra standard. Ned Rønvikjordene er det flere ulike turveger. Den noe bratte Hjorthammarløypa er også et ganske bynært alternativ.

Fra Bestemorenga går det en militærveg med god standard opp til Junkerfjellet. Bestemorenga knytter ellers skiløypenettet ilag på en bra måte – det som mangler her er en asfaltert bane for rulleski. Mjåvassvegen er en hytteveg som går ned mot Svartneset ved Soløyvatnet – et flott turmål! På begge sider av denne i Mjåvasslia går det mange ulike skogsveger.

Rundt Soløyvatnet er det ellers et stort utvalg av slike veger! En veg går f eks helt opp til Langlivatnet. En annen går igjennom den ukjente Karisetlia. Opp fra Heia går «hestevegen» langt oppover mot Sandjordlia – med flere utstikkere. Skiløypa langs Sandjordelva har en god standard opp til Furumoen. Videre oppover til Bordstulia er det et «virrvarr» av slike veger. Hvilebenker er satt ut ulike plasser langs disse vegene. Opp til Tussvatnet går det skogsveg et stykke oppover forbi vannet. Det er også noen gamlere avstikkere opp mot Himmelsynheian. Fra Baglivegen og Baglia går det to ulike veger i området rundt Vermoan og ned mot bueskytterbanen.

Imellom bueskytterbanen og Støvermarka og Vallemarka går det ulike skogsveger både mot Støver, Nystad og Valle. Malmvegen fra Kvalvåg opp til Tindvatnet er en flott og for det meste værskjermet veg.

I Hunstadmarka og Mørkvedmarka holder skiløypa god standard. Stien opp til Hunstadtoppen er godt mulig å sykle nesten helt opp på begge sider.

Futelva elvepark og videre mot Vasshauet er en flott tur langs rennende vann.

Tverlandet har en del grusede turveger som er gode nok til å sykles på. Fra Naurstad mot Godøynes er det muligens et par slike veger (sett på kart og satelittbilder).

Skiløypa i Hopsmarka ligger langs vegen opp mot Heggmoen. Fra Vatnlia går det en anleggsveg opp mot steinbruddet. Fra Heggmoen opp mot Heggmovatnet går det til og med to ulike veger! En gruslagt og en asfaltert opp mot vannverket og demningen der oppe.
 
I Saltstraumen har turstien ved straumen gjennomgått en bra oppgradering de siste årene. Når det ikke er vått er turvegene opp mot Vannbassenget gode veger. På Straumøya går det en flott skogsveg «inne» i øya. Bortsett fra et parti som er sti kan man nesten komme seg helt rundt øya mot bilvegen på andre siden. Opp mot Valnesfossen går det en skogsveg som på kart også ser ut til å fortsette videre opp i marka.

I Skivika og Løpsmark går det en flott turveg. Der går det også en bratt veg opp til parkeringsplassen ved Turisthytta. Rundt Bremnes går det en god sti halvveis rundt. Ved Løp ser det på kart ut som at det går noen skogsveger.

Ved Ausvika går det en god sti til stranden. I Geitvågen er det en campingvognveg. I Festvåg går det en veldig koselig skogsveg opp til postkassen og bordbenken ved Nøkktjønna – et flott og ukjent turmål!

På Kjerringøy går det en veg til helt innerst ved Sørvatnet.

På de andre ulike øyene rundt Bodø er det flere ulike veger med veldig begrenset trafikk. Eksempler her er Landegode, Bliksvær og Helligvær.

Ved Misvær finnes hyttevegen Tverlivegen opp til Rognlivatnet (som er åpen for alle mot bomavgift). På andre siden i Breivik går det en hytteveg og kjerreveg opp mot Kvannåsen. Fra Breivik mot Rognan går det en grusveg som er kjørbar et stykke. Imellom Ursetvika ved Støvset og Misvær går det en gammel veg som er nedlagt pga rasfare. Imellom Karbøl og Misvær skal det også finnes en kjerreveg. Opp mot Gjømmervatnet går det hytteveg helt inn til vannet. Svartvassvegen er en åpen anleggsveg om sommeren som har begrenset biltrafikk. Opp mot Klettkoven går det en anleggsveg helt opp til toppen. I Brekkemarka er det fine skogsveger.

I Valnesfjord går det en hytteveg oppover Tokdalen. Ellers er det mange tilrettelagte stier og veger ved Helsesportssenteret og i Fridalen. Det går en skogsveg oppover fra Hola – og sikkert enda flere i Øvre Valnesfjord. På Alvenes går det veg helt ut. Skiløypene i Klungset holder god kvalitet.
 

Puh, det ble en god del oppramsing her! Litt umotivert skriving på slutten. Det mangler sikkert noen veger i denne oversikten – tips meg gjerne!
Tilbake til innholdet