Åpne hyttebuer i Bodøområdet - Turbading

Gå til innhold

Åpne hyttebuer i Bodøområdet

Diverse
Åpne hyttebuer er et veldig flott tilbud å ha – enten man bare er på tur forbi og trenger en rasteplass – eller om man har det som målet for turen. Merk at noen av buene kan være stengt etter at dette sist ble oppdatert, jeg har ikke tid til å sjekke ut alle plassene hvert år.

En hyttebu er definert som en plass med fire vegger og tak man kan få ly for vær og vind i, og med en ovn eller bålplass som kan varme opp bua. De som er med her står åpent tilgjengelig for alle turgåere. Flere er det mulig å overnatte i, men ikke alle.

Slike buer trenger egne ildsjeler både for å bli til og for å bestå. Forsvinner ildsjelene så vil ofte bua også bli borte da vedlikeholdsbehovet gjør sin adkomst.

Gammer er inkludert i oversikten. Buer som er åpne for turgåere men som eierne ikke vil ha noe «blest» om er ikke med.

Kvilebua er Bodømarkas egne åpne bu. Den er plassert oppe i Bordstulia, og er et flott turmål eller stoppested å ha på sin skitur, gåtur eller sykkeltur.

Jegerheimen og Jaktslottet er to åpne buer ovenfor Skjelstad på Nordsia av Bodø. Begge disse har flotte velkommen-skilt ved inngangsdørene sine og har både stue og hems med soveplasser. Begge buene begynner å trenge utbedring, så vi får håpe at noen ildsjeler enda finnes til å holde i hvert fall en av dem ved hevd.

Ovenfor Skaug, ved vannverket, er det en flott grillhytte!

Elghytta er et ukjent alternativ utenfor Bodø – en flott stoppeplass på tur i området. Siden stien er merket inn dit og den står åpen regner jeg det som åpen plass – selv om det ikke er noe velkomstskilt eller lignende der.

Thai-huset ligger i Gildeskål utenfor Bodø, og er et åpent meditasjonshus. Veldig fin plass! Like ved ligger det en koselig gamme som man kan bruke om Thai-huset skulle være opptatt.

I Sørdalen er det ei gammel høyskytte som står åpen – denne vil nok dog fungere mest som en gapahuk siden det ikke er mulig å varme den opp. Men en veldig flott høyskytte er det.

Ved det idylliske Bårdalsvatnet imellom Misvær og Breivik er det ei gammel åpen bu. Ved mitt besøk i 2012 var denne veldig slitt og ikke så fin, så det kan bare håpes at noen ser et prosjekt i denne, om den ikke allerede har rast sammen.

Statskog har flere ulike åpne buer og koier. De aller fleste av disse i Salten er plassert på innlandet. Ovenfor Tverrånes i Beiarn står Kvasshåghytta og Reinhagen, to små husvære som Statskog restaurerte på starten av 2000-tallet. Storjordfjellkoia ovenfor Storjord i Saltdal er eksempel på en til. Dette er egentlig en ordentlig hytte, med god plass. Statskog har laget en oversikt over sine slike plasser i en egen brosjyre – søk den opp på nettet.

Kristinagammen er en koselig gamme i Beiarn. Det er veldig koselig å gå inn her og fyre opp bålet for å få i seg litt varme om været er dårlig når man er på tur. Jeg har også med en slik gamme under «hemmeligplassene» mine, som er et utrolig flott turmål uten sted. Det er også en samisk gamme planlagt oppført ved Vasshauet ved Soløyvatnet – men usikkert om denne blir åpen for alle.

Finnvali naturpark har både lavvoer og dukkehus tilgjengelig, bare du betaler en rimelig sum for å bruke dem.

Steinbua ved Nordre Bjellåvann er et flott stoppested i dette området.

Lavvoer er det mindre med, men ovenfor Pålan (Vollen) i Rønvik er det en lavvo. Denne tilhører sikkert en barnehage, men står ellers åpent tilgjengelig for alle. Det finnes også en til lavvo, som jeg har plassert under "hemmeligplassene", kalt Svartlavvoen.
 

Tips meg gjerne om plasser som mangler.
Tilbake til innholdet