Ryptind 1111 - Turbading

Gå til innhold

Ryptind 1111

Resten av Bodø
Opp til den navnløse tinden som er Børtinds nabo!

Jeg skrev i sin tid teksten for Ti på topp.

Høyde: 1111 moh, med ca 1200 meters stigning inkludert opp og ned underveis. Startpunkt ligger på ca 50 moh.

Lengde tur/retur: 12 km.

Turbeskrivelse: Sør for Saltstraumen tar du av Fv17 og kjører inn på «kulturveien» Fv812. Denne følger du i 8 km før du tar av til høyre på grusveg mot Børvatnet. Denne til tider humpete vegen følger du i 2,3 km inn til parkeringsplassen ved vannet.

Du går brua over Børelva og følger sti sørvestover oppover mot Vardfjellet (ikke gå langs Børvatnet mot Lurfjellhytta). Det går to trasèer som etter hvert er godt merket med varder oppover her – hvilken du tar velger du selv. Bare ikke forvill deg ned i Trollhola. Fra Vardfjellet er det ca 100 høydemeter ned til Nedre Tindvatnet. Det er vanligst å passere dette vatnet ved utløpet, her er det en flott holme å ta seg en stopp på. Ryptind og Børtind er nå i syne hele tiden, og du kan selv velge deg en rute oppover mot skardet imellom Ryptind og Børtind - alt etter hvordan snøforholdene er her og hvor mye snø du vil gå på. Snøen kan ligge lenge i dette området.

Oppe i skardet skrår du mot venstre (sørøstover) og følger fjellryggen opp til toppen. Du kommer i dette området forbi minneplaketten til den utenlandske turisten som falt ned ved et stup her i 2014. Er du redd for høyder lønner det seg å holde seg litt unna kanten. Vil du gå en mer direkte rute utenom skardet og fjellryggen er dette også mulig, her velger du selv.

Merking: Det er endel varding underveis, men i hovedsak må du finne veien selv.

Utsikt: Flott utsikt alle veier, og da særlig ned i Åselidalen og mot resten av fjelltoppene i Børvasstindan og store deler av fjellverdenen i Salten. Bodø by, Saltstraumen, Landegode og Lofotveggen er andre flotte utsiktspunkter herfra. Har du et kamera med mye optisk zoom er det fint å zoome inn Børtind med Bodø by og Lofotveggen «like» bak. Gjerne i midnattssola!

Sol og vann: Høye fjell rundt betyr at solen kan være skjult tidlig eller sent i sommersesongen. Men bra med sol på sommeren. Og flott midnattssol når forholdene er rette for det! Bra med drikkevann tilgjengelig under de fleste forhold i dette området, utenom på selve tindene.

Annet: Ryptind 1111 har ikke noe navn på kart, men kalles oftest for Ryptind. Andre navn på den er «høyde elleve elleve» og Flattind. Ryptind er synlig fra Bodø sentrum (derfra ser den ut til å ligge rett til høyre for Børtind) og er en av de flotte toppene i Åselitindan - men den er ikke den mest «bemerkelsesverdige». Fra flere andre plasser i Bodø er den delvis skjult bak Børtind og kan være vanskelig å få øye på selv om du ser den.

Mye mer kjente Børtind er en topp som ofte er naturlig å gå samtidig som du går til Ryptind 1111 (om du har krefter nok i beina!). En tur dit krever ca 150 ekstra høydemeter og ca 1,5 km ekstra i lengde. Denne toppen er luftigere enn Ryptind 1111.

Se Børtind for en mer utfyllende beskrivelse av ruter og annet. Se bildegalleriet til Børtind for bilder fra hele den flotte turen Åselibrua – Børtind – Ryptind – Børvatnet og tilbake med sykkel til bilen ved Åselibrua.
Tilbake til innholdet