Sandhornet - Turbading

Gå til innhold

Sandhornet

Salten utenom Bodø
Lengde: Ca 8 km t/r fra Horsdal, 15 km for runden Stigan – «Geita»- Sandhornet – Isvasstind – Isvatnan og ned til Ravik + sykkelturen tilbake til bilen.

Høyde: 993 moh, med ca 1000 meters stigning. Noe mer for hele runden.

Sandhornet er et veldig populært turmål, beliggende på Sandhornøya. Toppen har uten tvil en av Norges mest spesielle varder – med et slags rosa blinkerør og en stålnetting i varden.
Man ser Sandhornet fra utrolig mange plasser i Salten – derfor kan man også se til utrolig mange plasser fra Sandhornet!

Den mest brukte ruta opp til Sandhornet går fra Horsdal, hvor man kan parkere på fergeleiet. Først følger man traktorveg/sti sørøstover i fjæra, før man følger sti ved Stjernelva oppover Stjerndalen i en nordlig retning. Etter hvert dreier man mot vest, før man de siste par hundre høydemeterne går rett mot nord igjen. Over skoggrensen da dalen blir videre og man har toppen i sikte kan man i det hele tatt velge sin egen trasè på denne turen.

Selv gikk jeg en veldig flott rundtur fra Stigan til Ravik. Fra Stigan går man igjennom et grustak og følger anleggsvegen oppover i svinger til Storvatnet. Herfra følger man fjellet på østsiden av vannet oppover mot et stadig nærmere Sandhornet, som er i sikte hele tiden fra ca 300 høydemeter. Man passerer Slettbakkfjellet, høyde 580 og den karakteristiske Kviturda med et tjern. Husk å se bakover og se den flotte utsikten mot Bodø!

Etter hvert som man nærmer seg «geita» blir det mye brattere, men det går greit å gå. Snøen som ligger igjen her langt utover sommeren er det som blir kalt for «geita». Den øverste delen er det heldigvis lagt ut tau. Sommeren 2015 var ekstrem med sen snøsmelting i fjellet, slik at denne ruten nok ikke var mulig å følge før september. Vanlige somre vil det nok være mulig fra august å gå her. Ruten ligger jo på nordsiden av fjellet. Når jeg kom opp her ved hjelp av tauet – kom solen og øyverdenen på andre siden fram – og siden jeg var litt usikker på om jeg kom til å komme opp her var det en deilig følelse! Deretter var det bare å følge fjellryggen videre til Sandhornet. Etterpå fulgte jeg ryggen helt bort til Isvasstind, videre ned til Isvatnan og deretter til Ravik (se eget turmål på siden for mer om denne turen). GPS-sporet viser denne ruten.

I den gamle På tur i Gildeskål-boken fikk denne turen fantastisk omtale – derfor måtte jeg bare gå den. Jeg liker jo også å gå ruter som ikke alle går.
Tilbake til innholdet