Soløyvatnet, stranda ved Heia - Turbading

Go to content

Soløyvatnet, stranda ved Heia

Turplasser i Bodø 1
På utkikk etter en barnevennlig sandstrand med mulighet for god vanntemperatur? Test ut den velkjente stranda ved Soløyvatnet!

Stranda ved Heia (hestesenteret) har i mange år vært et velkjent turmål i Bodø. Hit har både barnefamilier og ungdommer dratt for å leve strandlivet.

Stranda har fin tilgjengelighet, med vegen rundt Soløyvatnet gående rett forbi. Det er dog en liten parkeringsplass for stranda, så mange har brukt å måtte parkere langs den trange vegen. Det er bygget en ny parkeringsplass på andre siden av hestesenteret, men jeg er usikker på om denne er ment for stranda. Jeg har ikke sett at det går sti ned til stranda fra denne.

Dette er en fin sandstrand som er veldig barnevennlig med langgrunt vann. De som trenger høye vanntemperaturer drar ofte hit istedet for i sjøen – selv om sjøstrendene ofte har enda finere sandkvalitet. Vannet når ofte over 20 grader utpå sommeren i Soløyvatnet. Engang vi var der en varm julidag målte vi 23 grader inne ved land og 21 grader langt uti vannet. Det trenger dog noe lengre tid enn f eks Heggmokulpen og andre mindre vann på å varme seg opp. Når det først har blitt varmt så holder det dog lengre på temperaturen.

Stranda er fint plassert solmessig, med solen rett over vannet om ettermiddagen / kvelden. Soløyvatnet er et stort vann med flere aktuelle badeplasser (flere er nevnt en annen plass på siden). Siden det er et hestesenter like ved er det ikke sjelden hestejentene (og guttene) tar med seg hestene ut i vannet, men det er ikke noe problem siden stranden er ganske stor.

Soløyvatnet er en av få plasser i nord hvor man noen år kan få svømmekløe. Dette da på grunne plasser slik som denne, når vannet er over 20 grader.

Bruken av denne stranda har nok gått noe tilbake de senere år. Dette grunnet alle de andre strandmulighetene Bodøfolk har. Stranda burde vært fornyet med f eks bålplasser, sitteplasser og en ordentlig parkeringsplass. En flytebrygge ute i vannet hadde i tillegg økt attraktiviteten og bruken av plassen mye vil jeg tro.

Navnet Soløyvatnet kommer sannsynligvis av gården Soløya, som ligger rundt 400 meter unna her, og har sin egen mindre private strand. Jeg vet ikke om det før i tiden har vært en øy ute i vannet kalt Soløya. Siden nærmeste eiendom til stranda heter Heia har jeg gitt dette navnet til stranda her. Bekken som renner ut ca midt på stranda heter Gjerdelva.

                         

Soløyvatnet var mye i media sommeren 2009 pga kommunens ekspropriasjon av området rundt denne stranden. Etter dette har det derimot skjedd lite på stranda.
Back to content