Keiservarden - Turbading

Go to content

Main menu:

Keiservarden

Turplasser i Bodø 1
På tur til Byfjellet!

Høyde: 366 moh, med ca 230 og 330 meters stigning. Startpunkt ligger på 140 og 40 moh.

Lengde tur/retur: Ca 5 km fra Turisthytta, helt nøyaktig lengde avhenger av hvilke stier man tar. 7,8 km på grusveg fra Maskinisten.

Tidsbruk: 1 – 2 timer

Vanskelighetsgrad: Lav

Parkering: Oppe på den store parkeringsplassen ved Turisthytta på Rønvikfjellet eller nede i Maskinisten. Begge er veldig populære utgangspunkt og har god parkeringskapasitet. Sykler er det også god plass til.

Rutebeskrivelse fra Rønvikfjellet: Følg bomveien langs vestsiden av Øvre Vollvatnet og Svartvatnet. Like ovenfor Svartvatnet begynner Sherpastien – som ble laget til Bodøs 200-årsjubileum i 2016. Denne kan man følge helt opp til Keiservarden. Studèr stien mens du går opp - dette er håndverksarbeid av god kvalitet. Nedover igjen kan man følge rutevalg både vest og øst for Sherpastien – dette velger man selv. Man kan følge vegen langs Svartvatnet og sti langs Øvre Vollvatnet nedover. Stien langs Øvre Vollvatnet kan om våren være utsatt for steinskred, men er den korteste trasèen til Keiservarden herfra.

Rutebeskrivelse fra Maskinisten: Følg grusveien forbi bommen. Den svinger seg oppover lia og brukes av Forsvaret og hang- og paragliderklubben. Ved Kretjønna er det satt ut benk og postkasse. Hele trasèen er enkel og lett å gå hele veien til toppen. Hold venstre når grusvegen utvider seg i flere deler.

I tillegg finnes det flere andre muligheter langs Bodømarkas mange stier. Ekstra anbefalt er det å gå ute på kanten – noen plasser bare et par meter fra stupet – på vestsiden av Keiservarden. Man følger her hyttevegen oppover Skyttedalen. Etter at siste hytte er passert går denne over i sti. Ved Kleiva er det satt opp benk og turpostkasse (merkelig nok kalt Løpsfjellet nord på skiltene). Over Kleiva begynner stien å gå ute på kanten – her er det gode muligheter for å ta «kantbilder» (vær forsiktig). Man bør gå litt nord for Keiservarden for å komme seg opp til toppen uten at det blir for bratt. Denne ruten i kombinasjon med Sherpastien er en flott rundtur som ikke altfor mange vet om.

Utsikt: Flott og bynær utsikt mot Bodø by og omlandet rundt. Bodøhalvøya, Bodømarka, Saltenfjorden, Børvasstindan, Lofotveggen, Værøy, Svartisen og helt inn til Saltfjellet og Sulitjelma. Det står en flott skive med forklaring av hva de ulike toppene heter på toppen. Området bærer preg av å være brukt som øvingsområde for Forsvaret.

Annet: Keiservarden er Bodøs og kanskje et av Norges best besøkte fjellturmål. Grunnen til dette er nærheten til Bodø by og en fantastisk utsikt. Navnet på Keiservarden var opprinnelig Veten, men toppen endret i likhet med noen andre topper langs kysten navn etter at den tyske Keiser Wilhelm besøkte den.

Hvert år arrangerer Nordland Musikkfestuke konsert på Keiservarden. Så om du går tur hit en tilfeldig augustdag kan du plutselig møte på flere tusen andre på tur opp.

Om det blåser mye kan det være godt å sette seg inn i gapahuken Kværmannsbu. Her er flere ulike turpostkasser plassert.

Ved Svartvatnet er det flott å sette seg ned i solen eller ta seg et bad. Bodømarkas venner har satt ut benker flere plasser i området. Ved stien langs Øvre Vollvatnet er det en spennende hoppestein, men husk å hoppe på skrått mot høyre om du gjør dette.

Man sparer hundre høydemeter om man starter på Rønvikfjellet i stedet for Maskinisten.
Back to content | Back to main menu