Plasser i Nordland hvor vannet på fine sommerdager kan bli varmt - Turbading

Gå til innhold

Plasser i Nordland hvor vannet på fine sommerdager kan bli varmt

Bading

For de som liker varmest mulig vann kommer her en oversikt over de plassene som vannet blir fortest oppvarmet opp mot 18-20 grader eller over i Nordland på fine sommerdager. Saltenområdet er plassen jeg har mest kunnskap om, men også andre deler av Nordland blir nevnt. Naturlig nok er det flest ferskvannsplasser her, siden sjøvann her nord sjelden blir så varmt. Mer om hvordan vann varmes opp står det på badetips-siden min.

Bodøområdet har mange plasser med mulighet for behagelig vann. Mest kjent er Geitvågen, hvor vannet i det oppdemmede bassenget fort varmes opp på fine dager. Heggmokulpen er en fin plass på Heggmoen som fort kan nå 20 grader. Utløpet av Allmenningselva ved Vatnvatnet, Klubbvatnet og Kristivatnet er andre plasser hvor vannet blir behagelig i Heggmoen-området, de trenger dog litt lenger tid enn Heggmokulpen på å varme seg opp. Bladtjørna er ei lita tjønn i dette området hvor vannet ganske raskt blir varmt. Soløyvatnet er en klassiker i Bodøområdet, men grunne plasser kan være plaget av ikter når vannet blir over 20 grader. Futelva er en annen klassiker med behagelig vann. Tussvatnet gir god badeglede og ofte behagelige temperaturer på fine dager. Tussvatnet, Soløyvatnet og Futelva trenger noe lenger tid enn f eks Heggmokulpen på å bli varme, men kan nå 20 grader etter en stund. Mjåvatnet (også kalt Langvatnet) er et annet vann i dette området som kan få fine temperaturer. Tindvatnet oppe mot Ørnvassbu er et vann som kan bli behagelig utpå sommeren.

Langvatnet i Festvågmarka og tjønna like ved vegen er vann som sjelden svikter med deilig vann (dog ikke 100 % lovlig). Litt lengre tid tar de pene vannene Mjellevatnet og Nordlivatnet. Nøkktjønna er et 100 % lovlig alternativ i Festvågområdet! Småvatnan ovenfor Steigtindvatnet (og nedenfor Steigtind) har ilag med Småvatnan (samme navn) nedenfor Steigtindvatnet gode muligheter for behagelig vann. Kun de øverste Småvatnan er "lovlige" av disse.

Vannbassenget (ikke lenger drikkevann) i Saltstraumen bruker å bli fort varmt. Oppover Mjønesskardet er det flere kulper og vann som er fine og varme å bade i. Ovenfor Mjønes ligger det ganske ukjente Middagsvatnet fint og anonymt plassert. De sentrumsnære vannene ovenfor Turisthytta blir relativt fort 17-18 grader, men trenger en lengre finværsperiode for å kunne nå opp mot 20 grader. Pallvatnet er et alternativ på Rønvikfjellet. På Straumøya er Gangvatnet et veinært vann som er behagelig. Svartvatnet er en skjult liten perle på Straumøya som gir fin badeglede. Oldereidvatnet langs Fv812 har en langgrunn strand med behagelig vann.

Sjøvannet blir sjeldent veldig behagelig her oppe i nord, men ute på Bliksvær finnes det et naturlig Geitvågen som heter Nonskarvågen. Der blir vannet raskt over 20 grader. Det er også noen fine små saltvannskulper og et ferskvann (Svartvatnet) med varmt vann på Bliksvær. I Skjelstad naturreservat er det en vik hvor sjøvannet kan være varmt (dog kanskje ikke 20 grader) når floa kommer. Å time sitt besøk til når floa kommer er generelt viktig når det gjelder sjøvann.

I Fauske ligger Nordvika, som er kjent for sitt varme sjøvann som kan nå over 20 grader. Her er det langgrunt men også fint å svømme når man kommer langt nok ut. Vallvatnet (på grensen mellom Fauske og Sørfold) er et fint vann som fort blir over 20 grader. Oppe i Valnesfjord ligger Djupvatnet. Jeg har ikke selv sjekket det ut, men kommentare
n "tidligere hadde de hatt klekkeri i Djupvatn, men dette ble flyttet pga problemer med flom og for høy temperatur i vannet", kan jo tyde bra. Gunnhildvatnet (på Rusånes i Saltdal) er et vann som er fint å stoppe i for de som vil ha gode temperaturer mens de kjører forbi på E6. Også Heimervatnet og Innervatnet kloss inntil E6 blir varmt og godt, men er for grunt de fleste plassene.

I Rana er Klokkerhagen (Revelåga) en kjent badeplass. Denne plassen trenger imidlertid lang oppvarmingstid, men særlig fra slutten av juli og i starten av august kan Klokkerhagen bli 20 grader. Kristentjønna er en noe ukjent tjønn på Gruben i Rana som blir raskere varm. Kulpene oppe ved Tortenkøta 2 km fra Fv17 kan bli veldig varme. På fine soldager kan du faktisk forvente temperaturer over 25 grader i noen kulper hvor berget varmer opp vannet. I Sila kan sjøvannet ved stranden utpå sommeren om man er der til rett tid flørte med 20-graders-merket.

Tips om flere plasser i Nordland tas gjerne imot...

Tilbake til innholdet