Tussvatnet - Turbading

Go to content

Main menu:

Tussvatnet

Turplasser i Bodø 1

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Tussvatnet ligger ca 3 km fra Soløyvannsvegen. Man parkerer ved parkeringsplassen på Arlia, hvor det er veldig bra med plasser. Derfra følger man Bagliveien ca 1 km. Der tar det av en fin skogsvei mot Tussvatnet (med skilt). Elva og topografien skal gjøre det ekstra kaldt der om vintrene (ifølge boken "På tur i Bodø"), så da er det kanskje ekstra varmt om somrene? Man følger skogsvegen ca 2 km videre oppover til Tussvatnet.


Området/fasiliteter: Ved utløpet av Tussvatnet (som man først kommer til) er det fint å stoppe. Her er det både et benkebord og en postkasse med turbok. Men finest er det om man følger stien 800 meter videre til man kommer til nordsiden av vatnet. Fra Arlia og dit er det totalt 3,8 km. Der er det veldig fint å stoppe for å raste, grille eller bade. Da vi var der i slutten av august 2008 var det liten vannstand, og litt vekster i vannet på den siden, men det gikk fint an å bade likevel.

Det mest spennende er hoppemulighetene som finnes fra "Tussen", den velkjente steinformasjonen ved Tussvatnet. Der kan man enten først klatre opp på Tussen, klatre ned til vannet, og hoppe fra 1 meter, eller hoppe fra rundt 5-6 meter på flere plasser. Eventuelt kan man kanskje være dristig nok til å klatre helt til toppen av Tussen (10 meter?), og prøve lykken derfra. Akkurat det anbefales nok ikke, siden dette kan være farlig. Rundt 5 meter er det fint å hoppe, eventuelt kan man gå opp ovenfor et lite tre som man må hoppe over, hvor det er ca 6,2 meter høyt. Der går grensen min for høydehopping. Tussvatnet er forøvrig også en fin vintertur, med terreng som passer fint for barn både med ski og i pulk. Løypen er dog ofte "oppgått" av folk som har gått der til fots. Merk at om man skal videre opp mot Erlingbu via Pundli-humpan, er terrenget for bratt for pulk. Det går også godt an å sykle til Tussvatnet.

Vannforhold: Gode muligheter for bra vanntemperatur med opp til eller over 20 grader om sommeren. Tussvatnet ligger bare 86 meter over havet, noe som er en fordel. I slutten av august på slutten av sommeren 2008 var vannet rundt 16 grader. Juli 2014 holdt vannet over 22 grader.

Helhet: Tussvatnet er en flott tur både sommer og vinter. Her oppe er det også lunere enn mange andre plasser i Bodøområdet. Det er ekstra fint for de som vil sykle seg en tur i marka og de som liker å hoppe eller stupe!

Trykk på bildene for å se større versjon. Bruk piltaster eller sveip for å bla fram og tilbake.

Back to content | Back to main menu