Gammelsiden min om skøyteforhold - Turbading

Gå til innhold

Gammelsiden min om skøyteforhold

Turskøyting

Dette er min gamle side om skøyteforhold i Bodøområdet (beholdt pga det fine bildegalleriet). Gå heller til min nye side, hvor de enkelte turskøyteturene har fått egne sider.


Bodøområdet har supre skøyteforhold når skøyteisen er god. Dette varierer selvsagt mye fra vinter til vinter.

Plassen hvor isen fryser først er ofte på Frosktjønna, et vann i nærheten av Arlia / Soløyvatnet. Dette vannet er veldig populært på gode isdager når isen enda ikke er trygg andre plasser. Soløyvatnet er et stort vann som fryser litt senere, men ofte får veldig fin is når den først har lagt seg. Soløyvatnet er nok det mest populære vannet i Bodø når isen har fryst der. Ofte flott is der, med fine forhold for en kveldstur med hodelykt. Tussvatnet ligger 3 km unna nærmeste parkeringsplass (Arlia), men er flott å skøyte på når isen er bra. Langvatnet (Mjåvatnet) er et ukjent vann hvor isen legger seg ganske raskt. Her er det ofte roligere vindmessig.

Vannene ved Rønvikfjellet (Nedre Vollvatnet, Øvre Vollvatnet og Svartvatnet) er vann hvor isen rimelig raskt legger seg. Disse vannene er også lett tilgjengelige siden de ligger nært byen. Det samme gjelder Vågøyvatnet, ca 15 minutters gåtur opp fra parkeringsplassen i Maskinisten. En av mine favoritter er Steigtindvatnet. Dette er et vann som ofte fryser litt senere enn andre vann, men i tillegg får ekstra fin is. Naturen rundt vannet er kjempefin, og fjellene (man ser både Steigtind, Aurnestindan, Mjelletindene og tinder på Kjerringøy) likeså. Flott å dra på oppdagelsesferd i vikene rundt vannet. Det er etablert en bålplass innerst på østsiden av vannet. Man kan følge elveområdet (Småvatnan og Husvatnet) ned mot Nordlivatnet og Svartvatnet, som ligger like ved vegen. I Festvågmarka er det fint å gå fra vann til vann fra Skarrvatnet og oppover mot Langvatnet, Mjellevatnet, Nonsvatnet og Nøkktjønna.

Vatnvatnet er et stort vann øst for Bodø som ofte er populært til skøytegåing. Dette fryser ganske sent. I vika ved Vatnet oppe ved den store parkeringsplassen fryser det ofte tidligere. En fin avstikker er å gå opp til Gløsvatnet (sti starter i Strupen) hvor det er en fin bålplass. I mildværsperioder kan isen bli usikker noen plasser på Vatnvatnet. En fin tur er å starte ved Innervatnet (eventuelt ved Jentofts Minde ved Vatnvatnet) og gå innover via Klubbvatnet, Kristivatnet, Bladtjørnan og Langvatnet mot Sørfjorden.

Valnesvatnet er et stort og flott vann å gå på skøyter på. Isen her var super vinteren 2014. Vi hadde en kjempefin tur over Valnesvatnet og opp elva til Nedre Falkflågvatnet. Derfra bar turen videre over Øvre Falkflågvatnet, Nordtverrlivatnet, Sørtverrlivatnet og Snokkivatnet inkludert bekkene imellom disse vannene før vi tok en matpause. Videre gikk turen over Firampivatnet før det ble en halvtimes vandring ned til Litlvatnet og Urskarvatnet. Derfra var det kort ned til speilisen på Valnesvatnet. Vi tok en rundtur rundt hele Valnesvatnet, inkludert under brua mot Litlvatnet (det andre med det navnet den dagen) og bekken som kommer ned fra Langvatnet. Totalt 10 ulike vann på denne turen!

Heggmovatnet er Bodøs drikkevannsforsyning. Det tar ofte litt lenger tid før isen er trygg der. Jeg hadde en super tur inn mot Heggvassbu og Heggvassbotn februar 2014. Vandret en avstikker opp mot Bogvatnet, som også var et flott område, før turen gikk tilbake over Heggmovatnet igjen. De 10 km tilbake tok bare 30 minutter i medvind!

I Bodøsjøen er det for øvrig et lite område med vann på innsiden av brua hvor isen fryser fort, hvor det er fint å leke seg med hockeyskøytene på. Valnesvatnet er et stort vann som nok er spennende å teste ut når forholdene tilsier det.

På Straumøya er det fint å gå seg en liten rundtur Gangvatnet - Langvatnet - Middagsvatnet - Husvatnet og tilbake til Gangvatnet. Det er lettgått terreng utenfor vannene.

I januar og februar 2014 var det en utrolig fin periode for skøytegåing på is. Siden det ikke var nedbør på godt over en mnd og alle vannene fryste i denne perioden, ble det så godt som fritt valg med fin skøyteis i alle vann. Bildene i fotogalleriet er i stor grad fra denne perioden.

Bodø kommune har flere skøyteløkker rundt om i kommunen, faktisk hele 10 stykker. Disse er flotte å bruke når forholdene på vannene ikke er de beste. Les mer om hvor disse er på kommunen sine sider.

Utenfor Bodø vet jeg at det i Valnesfjord er flere vann hvor isen fryser ganske fort, som er populære å bruke til skøytegåing. Vallvatnet og Kvitblikkvatnet nord for Fauske er lignende vann. En fin tur er å gå fra Gjemgam og ca 10 km over Øvrevatnet opp til Sjønstå. Dette er et stort og regulert vann, så man må imidlertid passe ekstra på isen her. I januar 2014 var det åpen råk kun en plass. Med motvind oppover gikk nedoverturen veldig raskt. Ved Rognan er Fiskvågvatnet et vann hvor isen legger seg fort. I Botnvatnet legger isen seg senere, men når den først legger seg blir det ofte veldig fin is her. Jeg hadde en flott tur på Botnvatnet, igjennom passasjen til Litlvatnet og til andre siden av Botnvatnet og opp Knallerdalselva februar 2014.

Trykk på bildene for å se større versjon. Bruk piltaster eller sveip for å bla fram og tilbake.

Skøytetur på Valnesvatnet
Skøytetur på Vatnvatnet i solnedgang
Steigtind i blankisen på Steigtindvatnet
Elveskøyting opp Falkflågdalen
Medvind på Heggmovatnet
Botnvatnet i speilis
Tilbake til innholdet