Midtitind - den midterste av Mjønestindan - Turbading

Gå til innhold

Midtitind - den midterste av Mjønestindan

Heggmoen og Tverlandet
Lengde tur/retur: 16 km og 8 km.

Tidsbruk: 5 – 7 timer

Vanskelighetsgrad: Høy

Parkering: På østsiden av Tverlandsbrua tar man av mot Hopen og følger vegen opp til Heggmoen. Det er veldig gode parkeringsmuligheter på Heggmoen. Ca 300 meter forbi kraftstasjonen er den foretrukne parkeringsplassen, hvor både gammel og ny veg starter. Skulle det være fullt her er det mange flere plasser nede ved kraftstasjonen.

Ved Rv80 fra andre siden må man bare finne seg en passende parkeringsplass ved vegen, f eks ved Sagelva 14,1 km fra rundkjøringa øst for Tverlandet.

Rutebeskrivelse fra Heggmoen: Fra parkeringsplassen velger man om man vil følge gammel eller ny veg opp til Heggmovatnet (begge går til samme plass). Man går over demningen og går en sti som i starten er litt bratt. Etter hvert krysses grensen til Sjunkhatten nasjonalpark. Videre er det ingen klar sti, men terrenget flater litt ut. Hold noe til venstre (nord) for Blombakkfjellet. Terrenget blir ganske flatt og lettgått, og man passerer noen småvann mens man holder en østlig retning. Midtitind er nå synlig, slik at man bare sikter seg inn mot den. Etter at man har passert høyde 466 kommer man til 442-vannet. Her er det veldig fint å ta seg en pause! Eller kanskje et bad?

Etter 442-vannet går man opp på ryggen i en nordøstlig retning, før man følger ryggen mot sørøst i en relativt jevn stigning helt opp til Midtitind. Fra fortoppen går man de siste 500 meterne på en flott og spennende egg. Denne er ca 3 – 5 meter bred og er grei å gå for de fleste. På sørsiden av eggen er det stup, men på nordsiden er det ikke like bratt.

Rutebeskrivelse fra Sagelva: Herfra må man bare finne seg en passende veg igjennom skogen oppover. De første to hundremeterne er ikke noe særlig, med mye skog og bratt terreng - men det bedrer seg etter hvert. Om våren er det mange «ville» elver som renner nedover bergene her. Det er også noen flotte elvekulper i området! Oppe ved utløpet av 627-vannet imellom Innertind og Midtitind sier nesten veien videre seg selv. Man kan følge stålrørene som Forsvaret satte opp før i tiden. De fleste av disse står enda på rett plass. De siste hundremeterne følger man ryggen til høyre for tinden.

Utsikt: Fra Midtitind er det vid utsikt alle veier. Særlig toppene i Sjunkhatten nasjonalpark og Skjerstadfjorden er det fint utsyn til.

Annet: Midtitind ligger midt i synsfeltet mens man kjører Rv80 ut fra byen fra Bertnes og utover. Hvem har ikke tenkt «opp dit skal jeg!».

Midtitind er den midterste av Mjønestindan. De to andre heter Innertind og Yttertind. Forsvaret hadde tidligere en stasjon på toppen av Midtitind. Dette ser man i form av en betongplatting som nesten er den reneste danseplassen.

På tilbaketuren er det vanskelig å komme nøyaktig samme vei som man gikk opp imellom 442-vannet og demningen ved Heggmovatnet, men det går greit å finne veien ned likevel.
Tilbake til innholdet