Nakenbading og naturisme i nord - Turbading

Gå til innhold

Nakenbading og naturisme i nord

Bading

Når jeg først skriver om badeplasser i Nord-Norge må jeg nesten ha med en side om nakenbading / naturisme i nord. Siden vi er få mennesker i Norge og særlig her i nord, er muligheten for å finne seg en uforstyrret plass helt alene særdeles god! I de nordiske land er det ikke forbudt å sole seg uten klær i naturen forutsatt at dette skjer på en naturlig og uprovoserende måte. Utallige strender og vann ligger der ute og venter. På min plassoversikt har jeg nevnt det hvis jeg synes plassen passer spesielt godt til å bade naken eller sole seg naken.

Her i Nordland er det èn "offisiell" naturiststrand, den ligger i Urdsetvika ikke så langt unna Skjerstad utenfor Bodø. Vel, om den enda er 100 % offisiell naturiststrand er usikkert, men før i tiden fikk den mye oppmerksomhet i lokale medier pga dette. Det rette er kanskje å si at den er en uoffisiell naturiststrand. Det bygges visstnok endel hytter i nærheten av stranden nå, noe som ikke er forenlig med en naturiststrand.

Skandinavisk naturistportal har en oversikt over de naturiststrendene som finnes i norden, i tillegg til å ha mye informasjon om naturisme generelt. Vil man være ilag med andre naturister man ikke kjenner fra før er de offisielle naturistplassene de plassene man kan gjøre det. Liker man seg best alene er det bedre å finne seg et lite besøkt vann eller strand. Muligheten for det er som sagt veldig bra i Nordland. Over hele landet tror jeg det er veldig mange uoffisielle naturister som aldri har besøkt en vanlig nudiststrand, men som liker å kaste klærne når muligheten byr seg.

Det vanlige er nok at naturisme kommer med alderen. Ekstra fint er det jo å kunne gå naken rundt etterpå og tørke seg i solen. I tillegg til den gode frihetetsfølelsen man føler er det ekstra praktisk å bade naken siden man slipper å gjøre shortsen eller badebuksen våt.

Sesongen for å gå naken ute i Nordland kan sies å være fra mai til september. Dette er selvfølgelig avhengig av bra vær. Godværsdager som er varme nok er ganske sjeldne i mai og september, men som oftest vanligere i juni, juli og august. Sommeren 2010 hadde noen fine og varme dager i både mai og september. Juni og juli var dårligere enn normalt (men hadde likevel flere fine dager), mens august var fin. I mai er solen så sterk at det trenger ikke være mer enn 12-13 grader i lufttemperatur for at det skal være ganske behagelig å være naken i solen. I september bør det nok være litt varmere. Vanntemperaturer har jeg skrevet mer om en annen plass på siden min.

Leser man litt om naturisme på nettet ser det ut som om noen av de offisielle naturistplassene i Oslo-området er litt plaget av homofile menn som henger i buskene på utkikk etter andre menn. Derfor har naturisme noen ganger fått et dårlig rykte, selv om vanlige naturister ikke har noe med det å gjøre.

Tilbake til innholdet